Revista Ştiinţifica "V. Adamachi"
Acasă | Scop | Colegiul de redacţie | Informaţii pentru autori | Numărul curent | Arhiva | Căutări
Facultatea de Fizică
Facultatea de Fizică
Universitatea "Al.I.Cuza" Iaşi
Universitatea

Se implinesc 100 de ani de la apariţia primului numar al Revistei Şiinţifice "V.Adamachi". Revista aparea la initiaţiva unui grup de foşti bursieri ai fundaţiei Adamachi cu susţinerea financiara a acesteia. In "precuvantare" I.Simionescu, el insuşi bursier al fundaţiei, declara că scopul revistei este acela "de a răspândi încrederea în puterile ştiinţei, tuturor celor ce au nevoie de ea, arătand în primul rând, roadele ce se pot trage din cunoaşterea ei".
Revista dorea să umple un gol existent între revistele de strictă specialitate care se adresau exclusiv cercetătorilor şi publicaţiile de popularizare a stiinţei.
Desi sustinută de resurse materiale modeste, Revista Ştiinţifica "V.Adamachi" se situa la nivelul revistelor apărute în celelalte ţări europene şi din America de Nord datorită eforturilor unor cercetători de renume internaţional, intelectuali de mare forţa si talent.
Istoria revistei ştiinţifice "V.Adamachi" este una cu suişuri si coborâşuri. Primul razboi mondial întrerupe publicarea revistei care reapare in anul 1921 cunoscând o perioada de reală afirmare până în anul 1950 cand, din motive mai mult de ordin ideologic, apariţia ei este stopată.
Revista reapare într-un format neschimbat în 1990, la iniţiativa prof. Vasile Tutovan, bursier al Fundaţiei între cele doua razboaie mondiale, cu dorinţa de deschidere şi de reinnoire rapidă a vieţii culturale şi ştiinţifice româneşti. Optimismul profesorului V. Tutovan a fost confirmat de evoluţia revistei în urmatorii 20 de ani.
Viaţa culturală a ultimelor decenii a adus în atenţia cititorilor şi oamenilor de cultură foarte multe reviste cu apariţii mai mult sau mai puţin efemere, cu recunoaştere locală, regională, naţională sau internaţională. Colegiul Revistei ştiinţifice “V. Adamachi” a încercat să păstreze tradiţia şi a deschis revista colaboratorilor care au dorit să comunice rezultatele cercetarilor lor ştiinţifice si bibliografice. Cu o medie de 75 de articole anual revista încearcă să rămână în atenţia cititorilor cu subiecte de actualitate.

Caută
Titlu:
Autor:
Revista V. Adamachi